Rentemiddeling? Let op de kleine lettertjes

Rentemiddeling is de laatste tijd vaak in het nieuws. Het is een manier om te profiteren van de huidige lage rente en zo lagere maandlasten te krijgen. Zonder dat je jouw spaargeld hoeft te gebruiken. Is jouw huidige hypotheekrente hoger dan de actuele rente? Dan kan het interessant zijn om je rente te middelen.

Bij rentemiddeling krijg je een nieuw rentepercentage en een nieuwe rentevaste periode. De voorwaarden verschillen per geldverstrekker, maar over het algemeen wordt de nieuwe rente op dezelfde manier berekend.

De nieuwe rente bestaat uit:
- de rente die hoort bij de nieuwe rentevaste periode
- een vaste opslag van 0,2% (rentemiddelingsopslag)
- een boeteopslag*

Rentemiddeling wordt tegenwoordig door steeds meer partijen aangeboden. Het is vrij gebruikelijk dat er een vaste renteopslag in rekening wordt gebracht naast de boeteopslag en de wijzigingskosten. Dit is jammer, maar hier staat tegenover dat je direct van de huidige rente kunt profiteren. En zonder de boete ineens te betalen, zoals bij oversluiten van de rente het geval is. Rentemiddeling kan hierdoor ook wanneer je niet zoveel spaargeld hebt, en is daardoor voor veel meer mensen bereikbaar dan oversluiten.

* De boeteopslag is een compensatie voor de door de bank misgelopen rente op het oude rentecontract.

Let echter goed op dat de rente het enige is dat veranderd aan de hypotheek. Er is namelijk een aantal partijen, die met de rentemiddeling ook ineens andere hypotheekvoorwaarden in laten gaan.

Kleine lettertjes
Eén van de grote banken bijvoorbeeld, maakt rentemiddeling mogelijk vanaf 1 juli 2016. Na rentemiddeling heb je bij hen niet alleen een nieuwe rente, maar ook nieuwe voorwaarden. En die kunnen ongunstig uitpakken. Wil je namelijk verhuizen binnen je nieuwe rentevaste periode, maar je rentecontract niet meenemen naar je nieuwe huis? Dan kan er een boeterente van toepassing zijn van maximaal drie procent. Bij een hypotheek van 250.000 euro is dat maximaal 7500 euro. Deze voorwaarden zouden niet van toepassing zijn geweest zonder rentemiddeling.

Rentemiddeling kan gunstig zijn
We zeggen hiermee niet dat rentemiddeling niet interessant is. In tegendeel, voor veel van onze klanten pakt rentemiddeling gunstig uit. Let alleen wel op alle aspecten en niet alleen op het maandelijkse voordeel. We snappen goed dat het lastig is om dit in te schatten, daarom helpen we je hier graag mee. Bel ons voor een afspraak, en we kijken graag met je mee.

Rekenvoorbeeld rentemiddeling:
Stel je hebt nu een hypotheekrente van 6%. De rentevastperiode is tien jaar. Over twee jaar loopt je rentevastperiode af. Je kiest bij rentemiddeling voor een nieuwe rentevastperiode van tien jaar en de rente voor een rentevastperiode van tien jaar is op dit moment 2,20%. Dit percentage is de basis van de berekening van uw nieuwe rentepercentage na rentemiddeling. De rente voor een rentevastperiode van twee jaar is op dit moment 1,90%.

Het nieuwe rentepercentage wordt dan als volgt berekend:
2,20% rentepercentage tien jaar vast
0,20% vaste rentmiddelingsopslag
0,82% boeteopslag
3,22% nieuwe rentepercentage na rentemiddeling

Voordelen rentemiddeling
1. Profiteren van de lage rente
2. Meestal een lagere maandlast
3. Geen spaargeld nodig om de boete ineens te betalen
4. Weer langer zekerheid over je maandlasten

Nadelen rentemiddeling
1. op lange termijn duurder dan oversluiten en de boeterente ineens betalen
2. misschien daalt de rente verder
3. soms nieuwe (ongunstige) hypotheekvoorwaarden

Kies een vestigingInformatie Vraag stellen Afspraak maken
Zijn uw voeten goed verzekerd?

Klik hier!

 

Op zoek naar
de actuele
hypotheek-
rentes?

Klik hier!